Το κατάστημα δεν
δέχεται προσωρινά online
παραγγελίες

Σταύρος Ε. Σταυρίδης

Από τα 10 του χρόνια, ο πατέρας μου Σταύρος Ε. Σταυρίδης (1948 - 2021), άρχισε να επισκέπτεται παλαιοπωλεία και εμπόρους έργων τέχνης με τον πολυαγαπημένο του θείο Δημήτριο Σ. Σταυρίδη που ήταν μανιώδης συλλέκτης. Ό Σταύρος, βλέποντας τα παλιά αντικείμενα ενθουσιαζότανε και τα μάτια του άστραφταν. Σύντομα άρχισε να ξετρυπώνει ευκαιρίες και να κάνει έξυπνες αγορές με το χαρτζιλίκι του.

Όταν έγινε 25 χρονών άφησε την δουλειά του και μετακόμισε στην Οξφόρδη με την μητέρα μου, Στέλλα. Ταξίδευαν σε όλη την Αγγλία αγοράζοντας γκραβούρες και χάρτες της Ελλάδας μέχρι που τελείωσαν τα χρήματα τους. Όταν επέστρεψαν στην Αθήνα ο Σταύρος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Κολωνάκι το 1975. Τρία χρόνια αργότερα το κατάστημα μεταφέρθηκε στην οδό Παναγίτσας, στην Κηφισιά και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2010.

Για σχεδόν 50 χρόνια ο Σταύρος εμπορεύτηκε, συνέλεξε, μελέτησε και αγάπησε αυθεντικές γκραβούρες, παλιούς χάρτες, και σπάνια βιβλία. Εκατοντάδες γκραβούρες που πέρασαν από τα χέρια του κατέληξαν να ομορφαίνουν τοίχους σπιτιών και να εμπλουτίζουν σημαντικές συλλογές ιδιωτών και μουσείων. Ήταν ένας από τους λιγοστούς εμπόρους που επισκεπτόταν την οικία του Henry M. Blackmer, και που τιμήθηκε με μία θέση στους εταίρους της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας.

Πάνω από όλα, ο Σταύρος υπήρξε ένας εξαιρετικός πατέρας. Μέσα από την δουλειά του, την γενναιοδωρία και την καλοσύνη του, μου γνώρισε έναν κόσμο απέραντης ομορφιάς και καλαισθησίας, που βελτίωσε την ποιότητα ζωής μου σε όλα τα επίπεδα.

Αλέξης Σ. Σταυρίδης

________________

Ο Σταύρος Ε. Σταυρίδης έχει συμβάλει στην δημιουργία σημαντικών συλλογών στην Ελλάδα

-

Ο Σταύρος στο κατάστημα του στην Κηφισιά το 1996, χαρούμενος και χαμογελαστός

Ο Σταύρος με την Στέλλα στο περίπτερο του Clive Burden στο Map Fair του Λονδίνου – περίπου 1990

Το κατάστημα της Κηφισιάς το 1997

Το κατάστημα της Κηφισιάς το 2007